1 juni 2020

Virtuele bingo

Met de coronacrisis nog vers in het geheugen was virtuele bingo een uitkomst voor velen om sfeervol en gemoedelijk met vrienden, bekenden of buurtgenoten contact te hebben. Zonder daadwerkelijk fysiek contact te hebben! Het is een uitkomst voor de gebruikelijke ontspanning in het weekend of de avonduren. Voor iedereen van jong tot oud en van student tot bejaarde. Ontspanning is belangrijk om de stress van de werk- of schoolweek van je af te schudden en fris aan de nieuwe week te beginnen. Virtuele bingo is daarvoor ideaal!

5 stappen voor een virtuele bingo

Maar hoe organiseer je nou een virtuele bingo? Daarvoor hebben we het 5 stappen plan dat we zojuist uit onze mouw hebben geschud. Geen rocket science, maar slechts 5 stappen ter voorbereiding van jouw evenement. En het mooie is: je hoeft er zelfs niet voor uit huis! Het enige dat je hoeft te doen is je vrienden uitnodigen, de instructies te volgen en veel plezier hebben. Denk je wel even aan de regels voor het organiseren?

Stap 1: Nodig je vrienden, bekenden of buurtgenoten uit

Virtuele Bingo ZoomTijdens de coronacrisis kon je je vrienden mogelijk niet in levende lijve ontmoeten, maar hopelijk is dat wel mogelijk op het moment dat je dit leest. Dit betekent echter niet dat je virtueel contact kunt hebben. Er zijn veel nieuwe opties om te videobellen met Skype, Teams, Zoom en Facebook Messenger Rooms. Op dat gebied kunnen we wel zeggen dat de wereld écht blijvend veranderd is. Met tientallen mensen tegelijk videobellen is nog nooit zo laagdrempelig geweest. Thuiswerkend is een blijvertje.

Skype bestaat al jaren en wordt ook al jaren gebruikt door miljoenen mensen om digitaal contact te leggen met de videobelsoftware. Het is gratis en compatibel met alle smartphones, tablets, laptops en desktops. Het maximum aantal deelnemers in een videogesprek is 50.

Zoom is relatief nieuw en in de Verenigde Staten nam het gebruik een enorme vlucht. Zelfs tot de verbazing van Zoom zelf. Ook zoom werkt op alle smartphones, tablets, laptops en desktops. Wederom gratis en een hoger maximum aantal deelnemers van 100. Het gratis gebruik kent een maximumtijd van 40 minuten. De gepersonaliseerde achtergrond geeft Zoom een extra twist voor de virtuele bingo.

Voor een organisator met tientallen Facebook vrienden is Facebook Messenger Rooms ook een optie. Dit is een nieuwe feature van Facebook waarmee je met je Facebookvrienden in een videochatruimte kunt plaatsnemen. Ook hier, net als Skype, max 50 mensen. Het gerucht gaat dat dit binnenkort ook met Whatsapp en Instagram kan.

Stap 2: Bepaal de spelleider voor de virtuele bingo

Iemand moet de leiding nemen bij het bingospel die de nummers trekt en de winnaars controleert. Anders ontstaat er chaos! Dat kan leuk uitpakken, maar is niet het standaard bingoavondje. Benoem een spelleider om te zorgen dat de bingo gladjes verloopt.

De spelleider trekt de nummers, hier komen we later op, vermeld deze in de chat en roept ze om. Bij een bingo controleert de spelleider de validiteit van de bingowinst. Tussendoor is er tijd voor grappen en grollen: humor doet het altijd goed. Je weet vast wel iets te bedenken bij het ongeluksgetal 13 of het nummertje 69. Eventueel kun je grappen voorbereiden op basis van de getallen 1 tot en met 75.

Een valide winst levert een prijs op. Geld, producten, diensten of de eer. Het is ook leuk als elke deelnemer een prijs ter beschikking stelt, zoals een goede massage, een autowasbeurt of een knipbeurt. Prijzen zorgen voor extra spanning en opwinding.

Stap 3: Genereer bingoloten

Virtuele BingokaartenOp het internet zijn tientallen bingoloten te genereren met een keuze uit 75 bal of 90 bal bingo. Geneer er extra veel, want wellicht dat er meer deelnemers zijn of je meerdere ronden wil doen. De generator zorgt ervoor dat iedereen een uniek lot krijgt en je deze in pdf kunt versturen. Dat versturen kan per e-mail of gewoon per Whatssapp. De deelnemers kunnen de bingoloten in het programma Paint bijhouden of uitprinten en met een pen/stift de nummers aankruizen. Iedereen moet op de één of andere manier zelf de nummers op het lot bijhouden.

Voordat het spel start bepaal je welke patronen op de bingokaart gespeeld worden. Laat de deelnemers vervolgens de bingokaarten voor de webcam houden, zodat je weet dat niemand vals speelt.

Stap 4: Speel het spel

Waarschijnlijk denk je nu: hoe moet je bingo spelen zonder een molen of rad en zonder plateau om de ballen in te deponeren. Dat is begrijpelijk, maar de technologie doet zijn werk op dit soort momenten. Op het internet kun je wederom genoeg online bingo generators vinden waar je kunt kiezen voor 75 bal bingo en dan 75 ballen kunt trekken. Deel je scherm met de andere deelnemers en ze zien alle getrokken ballen. Meestal ook nog de laatste 5 ballen in het groot, voor degenen die tussendoor naar het toilet of de keuken moesten. De spelleider hoeft dus zelf niets bij te houden of na te denken! Alle ruimte voor een vrij geest om gevatte grapjes te maken.

Stap 5: Feliciteer de winnaar

In elke bingoronde kan er slechts één de winnaar zijn. De eerste spelers met het eerste patroon geeft in de chat BINGO aan. Zo hoef je niet te twijfelen wie de eerste is als twee spelers tegelijk BINGO roepen. De zelfbenoemde winnaar laat het bingolot op de webcam zien en de spelleider controleert de nummers. Ook handig: bewaar een kopie op naam van de PDF’s, dan weet je zeker dat de deelnemer het juiste bingolot toont.

Dit is HET moment om de winnaar van de virtuele bingo een speech te laten houden en om hem of haar de gek aan te steken. Ook kun je vooraf afspreken dat de winnaar de volgende ronde de spelleider speelt.