22 januari 2017

Handleiding

Bingo BenodigdhedenHet doel van bingo is om als eerste op de bingokaart 5 cijfers op een rij te krijgen in welke richting dan ook. Horizontaal, verticaal of diagonaal. De winnaar is de eerste deelnemer die roept als hij of zij 5 cijfers op een rij heeft. In het vervolg van deze handleiding kom je meer te weten over het doel, verloop en einde van het bingospel. Deze handleiding is met name bedoeld voor thuis bingo spelen.

Voorbereiding voor het spel

Begin met het voorzichtig uit elkaar halen van alle bingokaarten en -munten. De bingomolen functioneert als je alle genummerde ballen in de bingomolen stopt. Kies een spelleider en de deelnemers.

Verloop van het spel

De spelleider draait aan de hendel zodat de genummerde ballen uit de molen vallen. De spelleider noemt het nummer dat uit de bingomolen is gevallen. De bal wordt op het controlebord gelegd. Hij roept bijvoorbeeld B11. Alle spelers die B11 op hun kaart hebben staan, leggen een muntje op B11. Let op: nummer 1 tot en met 15 vallen onder B, nummer 16 tot en met 30 onder I, nummer 31 tot en met 45 onder N, nummer 46 tot en met 60 onder G en nummer 61 tot en met 75 onder O.

Eind van het spel

Als er bingo is geroepen controleert de spelleider zijn controlebord met de bingokaart om te zien of het klopt. Klopt dit? Dan heeft diegene die bingo heeft geroepen gewonnen. Klopt het niet? Dan wordt er doorgespeeld totdat er een winnaar is.

Als twee spelers tegelijkertijd bingo roepen en beide kaarten kloppen, dan neemt iedere speler een bal uit de bingomolen. Degene met het hoogste getal heeft dan gewonnen.

Na elk spel wordt er een nieuwe spelleider gekozen en mogen de kaarten eventueel worden ingeleverd voor nieuwe.