22 januari 2017

Handleiding

Bingo HandleidingHet doel van bingo is om als eerste op de bingokaart 5 cijfers op een rij te krijgen in welke richting dan ook. Horizontaal, verticaal of diagonaal. De winnaar is de eerste deelnemer die roept als hij of zij 5 cijfers op een rij heeft. In het vervolg van deze handleiding kom je meer te weten over het doel, verloop en einde van het bingospel. Deze handleiding is met name bedoeld voor thuis bingo spelen.

Handleiding voor de voorbereiding

De voorbereidingen zijn sterk afhankelijk van de soort en omvang van de bingo-organisatie. Denk dan aan het aantal deelnemers, de locatie en de omvang van het prijzenpakket. In deze handleiding gaan we in op een gemiddeld bingo-evenement.

Voorbereiding voor het spel

De voorbereiding begint met opstellen van een draaiboek. Belangrijke punten zijn het doel van de bingo, het verwachte aantal deelnemers, prijzen van de loten, locatie etc. De volgende activiteiten vallen onder de voorbereiding:

  • Koop bingoloten, bingo dabbers, bingomolen en microfoon
  • Koop drank en hapjes (bereid deze vooraf voor)
  • Reserveer een locatie (clubhuis of zaal) inclusief zitplaatsen
  • Vraag sponsoren om prijzen
  • Kies een spelleider en eventueel een omroeper
  • Stuur uitnodigingen per post, email, Facebook en Whatssapp

Handleiding voor het bingospel

Begin met het voorzichtig uit elkaar halen van alle bingokaarten en -munten. De bingomolen functioneert als je alle genummerde ballen in de bingomolen stopt. Test de installatie van de bingomolen en microfoon, zodat je tijdens de bingo niet voor verrassingen komt te staan. 

Zorg dat er iemand beschikbaar is voor het verkopen van de loten, drank en hapjes. Geef eventueel korting voor de aanschaf van meerdere loten, zoals 25% korting op de totaalprijs. Wacht vervolgens af tot het begintijdstip is aangebroken. Dan kan het beginnen!

Verloop van het spel

De spelleider of de omroeper geeft aan om welk patroon en voor welke prijs de ronde gaat. Noem dit luid en duidelijk, zodat er achteraf geen discussie bestaat.

De spelleider draait aan de hendel zodat de genummerde ballen uit de molen vallen. De spelleider noemt het nummer dat uit de bingomolen is gevallen. De bal wordt op het controlebord gelegd. Hij roept bijvoorbeeld B11. Alle spelers die B11 op hun kaart hebben staan, leggen een muntje op B11.

Let op: nummer 1 tot en met 15 vallen onder B, nummer 16 tot en met 30 onder I, nummer 31 tot en met 45 onder N, nummer 46 tot en met 60 onder G en nummer 61 tot en met 75 onder O.

Het omroepen gaat door totdat er iemand met een bingo is.

Eind van het spel

Als er bingo is geroepen controleert de spelleider zijn controlebord met de bingokaart om te zien of het klopt. Klopt dit? Dan heeft diegene die bingo heeft geroepen gewonnen. Klopt het niet? Dan wordt er doorgespeeld totdat er een winnaar is.

Als twee spelers tegelijkertijd bingo roepen en beide kaarten kloppen, dan neemt iedere speler een bal uit de bingomolen. Degene met het hoogste getal heeft dan gewonnen. 

Na elk spel mogen de kaarten eventueel worden geruild voor nieuwe.