5 augustus 2019

Bingo organiseren

Bingo is een zogeheten ‘klein kansspel’ evenals het rad van fortuin, kienen, tombola, rad van avontuur en het vogelpiekspel. Geen idee wat dat laatste is, maar het klinkt vrij ouderwets. Bingo daarentegen is nog steeds hot en happening. Wat zijn de regels voor het organiseren van een bingo en wie mag een bingo organiseren? Laten we maar direct met de deur in huis vallen: er is gelukkig geen vergunning nodig voor de kleine kansspelen.

Bedrijfsmatig of in besloten kring?

Allereerst wordt er onderscheid gemaakt tussen bedrijfsmatig organiseren of in besloten kring. Bedrijfsmatig omschrijft men als er op frequente en stelselmatige wijze gelegenheid wordt geboden tot deelname aan het bingospel. Een goed voorbeeld hiervan is een voetbalvereniging dat eens per maand een bingoavond voor vrouwen organiseert. Een ander voorbeeld is een stichting voor het organiseren van activiteiten voor ouderen dat elke week op de dinsdagmiddag een bingo houdt. In beide gevallen is er sprake van een vaste frequentie en is het daarmee stelselmatig. Door ruchtbaarheid te geven aan de bingo met aanplakbiljetten of entree te vragen is het bedrijfsmatig.

Strenge regels voor bedrijfsmatig bingo organiseren

Bij het bedrijfsmatig bingo organiseren (of een ander klein kansspel) zijn er strikte voorwaarden van toepassing. In totaal zijn er vier voorwaarden:

  • Minstens 14 dagen van tevoren melden bij gemeente, inclusief tijdstip en locatie
  • Organisator is een Nederlandse vereniging (of stichting met dezelfde kenmerken) die ten minste 3 jaar bestaat
  • Vereniging heeft een duidelijk omschreven doel in de statuten en dat mag niet het organiseren van kansspelen zijn
  • Prijzen per spelronde bedragen maximaal € 400 n en de totale prijzenwaarde bedraagt maximaal € 1.550 per evenement

Daarnaast is het goed om te weten dat, in tegenstelling tot het casino, deelnemers jonger dan 18 jaar toegelaten mogen worden.

Melding doen bij de gemeente

Bingo Organiseren Melding GemeenteVoldoe je als organisator aan de bovenstaande voorwaarden? Dan kun je een melding doen bij de gemeente. Daarvoor ga je naar de website van de betreffende gemeente in Nederland. Elke gemeente hanteert een ander formulier. Bij de ene gemeente kun je een digitaal formulier invullen, zoals je aan de linkerkant kan zien. De andere gemeente hanteert nog een ouderwets formulier die je moet invullen en per post opsturen naar de gemeente. Tussenvarianten zijn ook mogelijk met een formulier dat je naar de gemeente mag mailen.

Bij de melding worden de volgende gegevens gevraagd:

  • Vereniging (naam, kvk-nummer, oprichtingsdatum en adres)
  • Bijeenkomst (adres, datum, begin- en eindtijd)
  • Opbrengst (bestemming)
  • Prijzenpakket (per serie en bijeenkomst)
  • Bestuurslid (naam, adres, leeftijd en functie)
  • Toelichting

Het kan zijn dat de gemeente na de melding een kopie van het uittreksel uit het register van de Kamer van Koophandel of van de statuten van de vereniging of stichting vraagt. Zorg dus dat je daar de beschikking over hebt.

Bingo organiseren in besloten kring

Bovenstaande voorwaarden gelden niet als de bingo of het vergelijkbare spel in besloten kring plaatsvindt. Denk bij besloten kring aan een bingo in huiselijke kring of in het verzorgingshuis, waarbij alleen de bewoners van het huis mee mogen doen.